1.11.15

Jabuke u pašti

Rujan i listopad su mjeseci kada se jabuke ubiru u velikim količinama, a njihova slatkoća se na veliko primjenjuje u kuhinji. Drevni narodi su također znali uživati u kvalitetama ovog voća i prepoznali ga kao simbol besmrtnosti. U nordijskoj mitologiji (u Eddama), jabuke su ono što Aesir (jednu od dvaju glavnih skupina božanstava u njihovoj kulturi) čini besmrtnima. U grčkoj mitologiji je poznata priča o hesperidinim zlatnim jabukama koje onom koji ih pojede daju mudrost i besmrtnost. U arturijanskim legendama je poznata priča o otoku Avalon čije se ime redovito prevodi kao "otok jabuka". Prema predaji, kralj Arthur nije umro od smrtnih ozljeda nakon bitke s Mordredom već je otišao na ovaj mitski otok izliječiti svoje rane. Dakle, simbolika Avalona kao otoka besmrtnosti podupire već ustaljenu simboliku jabuka. Paganske vjere, a time i neopaganske, su usvojile ovu simboliku jabuka i našli joj mjesto u folkloru sabata Samhain. Jabuke se stoga na Samhain daju precima kao poklon i znak sjećanja na njih, a njihovim jedenjem se oživljava sva spomenuta simbolika.



Potrebno je:

  • 4 veće jabuke
  • 4 dcl mlijka
  • cca. 16 većih žlica glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica šećera
  • limunova korica (od 1 limuna)
  • 1 žlica ruma
  • kristal šećer za posipanje
  • suncokretovo ulje

Priprema:

  1. Izmutite tijesto pjenjačom miješajući mlijeko, brašno, sol, jaja, vanilin šećer, šećer, rum i limunovu koricu. Tijesto treba biti puno gušće od tijesta za palačinke pa ako vam nedostaje brašna, slobodno još dodajte.
  2. Jabuke pripremite tako da ih operete, izgulite sredinu tj. koštice i peteljku (koristeći posebnu spravu koju vidite na slici s desne strane, ili je pažljivo izrežite nožem) i ogulite koru.
  3. Jabuke režite na ploške oko 5-6 milimetara debljine.
  4. U teču za kuhanje ulijte ulje (oko 2 dcl, ali svakako dovoljno da pokrije jabuke) i stavite ga grijati.
  5. Umačite jabuke u tijesto i ubacujte u ulje (pritom pripazite da jabuke plivaju jedna do druge, a ne jedna na drugoj da se ne bi zalijepile). Kada jedna strana porumeni i poprimi zlatno-smeđu boju, okrenite jabuke na drugu stranu. Potom iz izvadite i ostavite na papirnatom ubrusu da se višak ulja ocijedi.
  6. Pospite još tople jabuke kristal šećerom i poslužite. :)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.